8 Moduri simple de a evita manipularea


Manipularea psihologică are loc atunci când o persoană este folosită în beneficiul alteia. Manipulatorul creează în mod deliberat un dezechilibru al puterii și exploatează victima pentru a-și servi agenda.
Preston Ni, expert în comunicare, oferă opt modalități simple de a vă ajuta să evitați acest lucru.

Cunoaște-ți drepturile umane fundamentale
Cea mai importantă orientare atunci când aveți de-a face cu o persoană manipulatoare psihologic este să vă cunoașteți drepturile și să recunoașteți când sunt încălcate. Atâta timp cât nu îi faci rău altora, ai dreptul să te ridici pentru tine și să-ți apere drepturile. Pe de altă parte, dacă aduceți rău altora, puteți pierde aceste drepturi. Următoarele sunt câteva dintre drepturile noastre fundamentale ale omului.
 • Ai dreptul să fii tratat cu respect.
 • Aveți dreptul să vă exprimați sentimentele, opiniile și dorințele.
 • Aveți dreptul să vă stabiliți propriile priorități.
 • Ai dreptul să spui „nu” fără să te simți vinovat
 • Aveți dreptul de a obține ceea ce plătiți.
 • Aveți dreptul de a avea opinii diferite decât altele.
 • Aveți dreptul să aveți grijă și să vă protejați împotriva amenințării fizice, psihice sau emoționale.
 • Aveți dreptul să vă creați propria viață fericită și sănătoasă.

Aceste drepturi fundamentale ale omului reprezintă granițele voastre.

Desigur, societatea noastră este plină de oameni care nu respectă aceste drepturi. Manipulatorii psihologici, în special, vor să vă priveze de drepturile dvs., astfel încât să vă poată controla și să profite de dumneavoastră. Dar aveți puterea și autoritatea morală să declarați că sunteți voi, nu manipulatorul, cel care vă ocupați de viața voastră.

Păstrează-ți Distanța

O modalitate de a detecta un manipulator este de a vedea dacă o persoană acționează cu fețe diferite în fața diferitelor persoane și în situații diferite. În timp ce toți avem un anumit grad de diferențiere socială, unii manipulatori psihologici tind să poziționeze în mod obișnuit la extreme, fiind extrem de politicoși cu un individ și nepoliticos cu altul - sau total neputincioși un moment și agresiv puternic în următorul. Când observați regulat acest tip de comportament de la un individ, păstrați o distanță sănătoasă și evitați să vă angajați cu persoana, dacă nu trebuie. Așa cum am menționat anterior, motivele manipulării psihice cronice sunt complexe și adânci. Nu este treaba ta să le schimbi sau să le salvezi.

Evitați personalizarea și vina de sine

Întrucât agenda manipulatorului este să vă caute și să vă exploateze punctele slabe, este de înțeles că s-ar putea să vă simțiți necorespunzători sau chiar să vă învinovățiți pentru că nu ați satisfăcut manipulatorul. În aceste situații, este important să rețineți că nu sunteți problema; pur și simplu sunteți manipulat pentru a vă simți rău cu dvs., astfel încât aveți mai multe șanse să vă predați puterea și drepturile. Luați în considerare relația dvs. cu manipulatorul și puneți următoarele întrebări:

 • Sunt tratat cu respectul cuvenit?
 • Sunt acceptabile cerințele acestei persoane față de mine?
 • Acordarea în această relație este în primul rând într-un fel sau în două moduri?
 • În cele din urmă, mă simt bine cu mine în această relație?

Răspunsurile dvs. la aceste întrebări vă oferă indicii importante despre „problema” din relația cu dvs. sau cu cealaltă persoană.


Puneți accentul pe ele punând întrebări probatoare


Inevitabil, manipulatorii psihologici vor face cereri (sau cerințe) la adresa ta. Aceste „oferte” te fac adesea să îți pierzi calea pentru a răspunde nevoilor lor. Când auziți o solicitare nerezonabilă, uneori este util să puneți accentul pe manipulator, punând câteva întrebări de probare, pentru a vedea dacă are sau nu suficientă conștientizare de sine pentru a recunoaște inechitatea schemei lor. De exemplu:
 • - Ți se pare rezonabil?
 • „Ceea ce vrei de la mine sună corect?”
 • - Am un cuvânt de spus în asta?
 • "Mă întrebi sau îmi spui?"
 • "Deci, ce scot din asta?"
 • "Vă așteptați cu adevărat să [refac cererea inechitabilă]?"

Când îți pui astfel de întrebări, creezi o oglindă, astfel încât manipulatorul să poată vedea adevărata natură a planului său. Dacă manipulatorul are un anumit grad de conștientizare de sine, el sau ea va retrage probabil cererea și să-i dea înapoi.

Pe de altă parte, manipulatorii cu adevărat patologici (cum ar fi un narcisist) îți vor respinge întrebările și vor insista să-și ia drumul. Dacă se întâmplă acest lucru, aplicați idei din următoarele sfaturi pentru a vă menține puterea și a opri manipularea.

Folosiți timpul în avantajul dvs.
Pe lângă cererile nerezonabile, manipulatorul va aștepta adesea și un răspuns din partea ta imediat, pentru a-și maximiza presiunea și controlul asupra dvs. în situație. (Oamenii din vânzări numesc acest lucru „închiderea tranzacției”.) În aceste momente, în loc să răspundă imediat la solicitarea manipulatorului, luați în considerare să profitați de timp în avantajul dvs. și să vă îndepărtați de influența sa imediată. pur și simplu spunând:

"Mă voi gândi la asta."

Luați în considerare cât de puternice sunt aceste câteva cuvinte de la un client la un vânzător sau de la o perspectivă romantică la un urmăritor dornic sau de la dvs. la un manipulator. Luați-vă timpul necesar pentru a evalua avantajele și contra contra unei situații și luați în considerare dacă doriți să negociați un aranjament mai echitabil sau dacă sunteți mai bine spunând „nu”, ceea ce ne duce la următorul nostru punct:

Știi cum să spui „Nu” - Diplomatic, dar ferm

A putea spune „nu” diplomatic, dar ferm înseamnă a practica arta comunicării. Articulat eficient, vă permite să vă ridicați terenul, menținând în același timp o relație viabilă. Nu uitați că drepturile voastre fundamentale ale omului includ dreptul de a vă stabili propriile priorități, dreptul de a spune „nu” fără a vă simți vinovat și dreptul de a vă alege propria viață fericită și sănătoasă.

Stabiliți consecințele

Când un manipulator psihologic insistă să vă încalce limitele și nu va lua „nu” pentru un răspuns, implementați consecințele.

Abilitatea de a identifica și afirma consecința (consecințele) este una dintre cele mai importante abilități pe care le puteți folosi pentru a „sta în picioare” o persoană dificilă. Articulat eficient, consecința dă pauză individului manipulator și îl obligă pe acesta să treacă de la încălcare la respect.

Confruntă agresorii, în siguranță

Un manipulator psihologic devine de asemenea un bătăuș atunci când intimidează sau dăunează unei alte persoane.

Cel mai important lucru de care trebuie să țineți cont de bătăuși este faptul că îi aleg pe cei pe care îi percep ca fiind mai slabi, atât timp cât rămâneți pasivi și conformi, vă faceți o țintă. Dar mulți bătăuși sunt și lași pe dinăuntru. Când obiectivele lor vor începe să arate coloana vertebrală și să se ridice pentru drepturile lor, bătăușul va reveni adesea în jos. Acest lucru este valabil atât în ​​școlile școlare, cât și în mediile casnice și de birou.

Pe o notă empatică, studiile arată că mulți bătăuși sunt victime ale violenței în sine. Acest lucru nu scuză în niciun fel comportamentul de intimidare, dar vă poate ajuta să luați în considerare bătăușul într-o lumină mai echitabilă.

Susține proiectul TU Știai? printr-o donație

Alte articole

7 Greșeli de hidratare pe care probabil le comiți
7 Greșeli de hidratare pe care probabil le comiți
Corpurile noastre sunt formate din până la 60% apă, iar băutul suficient pe tot parcursul zilei este esențial pentru ...
Continua sa citesti
De ce nu ar trebui să purtăm același pijamale timp de 2 zile la rând
De ce nu ar trebui să purtăm același pijamale timp de 2 zile la rând
Majoritatea bărbaților își schimbă pijamalele la fiecare 13 nopți. Femeile așteaptă de obicei 17 nopți pentru a-și ar...
Continua sa citesti
Dermatologii împărtășesc cele mai proaste sfaturi despre îngrijirea pielii pe care le-au auzit vreodată
Dermatologii împărtășesc cele mai proaste sfaturi despre îngrijirea pielii pe care le-au auzit vreodată
Pielea este cel mai mare organ din corp, iar îngrijirea acestuia este cheia pentru a vă menține corpul sănătos. Dar u...
Continua sa citesti
Ce se întâmplă cu corpul tău când un țânțar te mușcă
Ce se întâmplă cu corpul tău când un țânțar te mușcă
Cuvântul „țânțar” ne amintește în primul rând de mâncărimea și umflăturile care se întâmplă după mușcăturile sale. Da...
Continua sa citesti
10 alimente care vă pot crește imunitatea în mod natural
10 alimente care vă pot crește imunitatea în mod natural
Peste 23 de milioane de oameni se îmbolnăvesc în fiecare an doar prin consumul de alimente contaminate, potrivit OMS....
Continua sa citesti
8 tehnici de masaj pentru a elimina durerea de cap
8 tehnici de masaj pentru a elimina durerea de cap
Când vine vorba de masaje care pot ajuta la ameliorarea durerilor de cap, nu este vorba doar de aplicarea presiunii a...
Continua sa citesti
Ce provoacă vorbitul în somn și cum să-l controlăm
Ce provoacă vorbitul în somn și cum să-l controlăm
Este destul de obișnuit să vorbești în somn fără să fii conștient de asta. Studiile au constatat că până la 66% dintr...
Continua sa citesti
De ce ar trebui să nu mai folosim telefoanele pe toaletă
De ce ar trebui să nu mai folosim telefoanele pe toaletă
Mulți dintre noi suntem dependenți de smartphone-urile noastre, conform unui sondaj recent, și este posibil să nu fie...
Continua sa citesti

Lasă un comentariu